Exposició temporal “Pitxerrulls” Col·lecció Manuel Adell

Encetem el mes d’octubre amb la inauguració d’una nova exposició, en aquest cas es tracta d’una mostra que gira entorn a un objecte molt tradicional en les nostres terres: el pitxerrull.

Per als qui la paraula pitxerrull els sigui desconeguda, cal dir que no és cap problema, donat que en cada punt d’Espanya se li ha donat un nom diferent: càntir, botijo, marraixó, etc. En tot cas, si hi ha una definició que pot aclarir els dubtes és la següent:

Pitxerrull (petxerrull, cànter o marraixa): Recipient més o menys arrodonit amb una nansa dalt, un broc ample a un costat i un d’estret a l’altre que serveix per a mantindre l’aigua fresca. Varietats: marraixa (Tírig), Xurumbell o xurull (Morella),  xorrillo (Herbers), marraixó (Benassal), cànter, càntir, botitja.

CARBÓ MIRALLES, Joaquim, El parlar catinenc, Catí, 2012

Totes les peces que es poden observar en aquesta exposició formen part de la col·lecció de Manuel Adell Garcia, veí de Catí, col·leccionista i antiquari des de fa 30 anys. La seva passió és col·leccionar tot tipus de peces de ferro, ceràmica, cartes, fòssils, documentació antiga, etc. És l’organitzador del Mercat d’Antiguitats a les Festes Majors de Catí, des de fa sis anys, on mostra una part de les seues millors peces. L’afició al col·leccionisme és el que l’ha portat a conservar aquest conjunt de pitxerrulls, sent aquestes peces les primeres de la seva col·lecció que formen part d’una exposició.

A més de mostrar al públic la col·lecció d’un veí de Catí, amb aquesta exposició es pretén també mostrar el que ha estat un objecte tradicional que forma part de la història des de la seva invenció en el Neolític. El pitxerrull ha tingut un ús molt important des de molts segles enrere, en quan aquests objectes formaven part dels objectes tradicionals d’una casa. Tot i que el seu nom varia depenent de la regió la seva utilitat era la mateixa, principalment per anar a buscar l’aigua necessària per a l’ús diari i a més, era el recipient idoni per conservar-la fresca. La tècnica de producció va anar evolucionant, creant uns càntirs més elaborats i artístics i d’altres de senzills i bàsics, però la funció continuava sent la mateixa. A dia d’avui, amb els avanços tecnològics s’ha anat desarrelant l’ús d’aquests objectes, però encara així, continuen sent les millors neveres. Per descobrir perquè els pitxerrulls o càntirs foren les millors neveres en l’antiguitat passa’t a donar una volta per l’exposició i ho descobriras amb l’audiovisual instal·lat en la mateixa sala.

pano_20160929_164529

Us animem a que visiteu l’exposició, instal·lada en la primera planta de La Llotja (Carrer Major, 1) des d’avui dia 1 d’octubre fins la seva finalització en horari d’Oficina de Turisme. A més, el dissabte 8 d’octubre es durà a terme una activitat relacionada amb l’exposició, es tractarà d’un taller infantil de fabricació de pitxerrulls, una activitat dirigida a xiquets i xiquetes d’entre 4 i 12 anys. L’activitat és gratuïta però requereix inscripció prèvia en l’Oficina de Turisme, donat que les places són limitades.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s