Festivitat de la Mare de Déu de l’Avellà

Avui, dia 8 de setembre és un dia celebració per al poble de Catí, amb la festivitat del dia de la Mare de Déu de l’Avellà. Una bona ocasió per a reunir-se la gent del poble en un entorn com l’Avellà i tambié per a que tots aquells qui no coneixen l’ermita puguen visitar-la.

Per als qui l’Avellà us és un indret desconegut, us en fem una breu introducció dels seus fets més destacables perquè us entri la curiositat i acudiu a visitar-lo. La devoció cap a l’Avellà neix arrel d’un milacre ocorregut a Catí al 1540. Però, encara hi ha més, en aquest indret no va passar solament un milacre, sinó que també s’hi troba un manantial d’aigua que des de sempre se li han atribuit propietats curatives, especialment en temes dels ronyons i de la pell.

L’ermita, coneguda també, junt a la Capella de la Comunió de l’Església Parroquial de l’Assumpció, com la “Capilla Sixtina de Catí”, és la peça clau de tot l’entorn. La primera construcció es remunta als anys 1544-1549, tot i que l’església ampliada que veiem avui en dia correspon a les obres de reforma que es van efecturar l’any 1737, any en el que el pintor sant matevà Pascual Mespletera plasmà el seu art en les voltes d’aquesta ermita. Unes dècades més tard, es construeixen la “Fonda” (1785) i la “Casa de Banys” (1845). Des de llavors fins als nostres dies l’Avellà ha anat incrementant la devoció per part dels catinencs i també el nombre de visitants.

Any rere any són més els visitants que acudeixen a aquest entorn en busca de tranquilitat, natura en estat pur, art i història.

Aprofitant l’ocasió, us enllaçem dos publicacions online de Joaquim Carbó Miralles, el cronista oficial de Catí, relacionades amb la història de l’Avellà, per als més curiosos:

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s