I Fira “A Catí Peraires”

acatiperaires-cartellEls passats dies 2 i 3 de juliol de 2016 Catí es va revestir d’un ambient medieval amb la  realització de la primera edició de la fira “A Catí Peraires” amb la que es va reviure l’essència del poble en la seva època més esplendorosa.

El nom de peraire prové de l’ofici que realitza una persona encarregada de tractar la llana, la qual posteriorment s’haurà de teixir. Durant quatre segles (XIII-XVI) els catinencs eren coneguts com a peraires, degut a l’abundant comerç de la llana i principal font econòmica a la qual li devem el llegat patrimonial que ens ha arribat avui en dia i que es vol posar en valor amb la producció d’aquest esdeveniment.

Durant els dos dies de la fira es van recrear els episodis més rellevants de la historia de Catí, tal i com es succeïxen a continuació:

1. Concessió de la Carta Pobla (1239)

Balasc d’Aragó, capità general de l’antic Regne de València va arribar a Catí al 1239 per atorgar-li a Ramon de Bocona i quaranta pobladors més la Carta Pobla. Aquest és un dels documents més importants per a la història de Catí, ja que gràcies a aquest es va començar a formar el poble.

2. Batalla entre els regnes de Castella i d’Aragó (1463)

Un dels episodis més marcats en la història de Catí fou el de la Batalla entre els regnes de Castella i Aragó. Al 1463 entraren en el poble els guerrers provinents de Castella amb els quals s’enforataren els aragonesos. Sortiren vencedors de la batalla els castellans, emportant-se als aragonesos al Castell d’Alcalà. La condició per poder-los recuperar fou el pagament d’un rescat amb un total de 2.000 florins de l’època. La població de Catí va haver de buscar els diners per diferents mitjans, fins i tot en altres poblacions fins que va aconseguir reunir la xifra establerta pels castellans i van poder recuperar als catinencs que havien estat segrestats.

3. Debat del Consell de Catí (1331)

Al 1331 es va debatre a Catí la normativa o estatut sobre la verema del vi, comerç el qual igual que la llana foren de gran importància. Aquest document havia estat redactat al 1317. El debat es va portar a terme per part del Consell de Catí a la Sala de la Vila de l’antic ajuntament o la Llotja.

4. Tracte de compravenda de llana (1440)

La compravenda de llana era una escena molt habitual entre els segles XIII i XVI, els protagonistes d’aquesta solien ser els peraires com a venedors i els comerciants d’arreu del món que venien a Catí amb l’ambició d’emportar-se la millor llana del mercat del moment com a compradors. Tot i que la participació en les transaccions comercials va ser internacional, uns dels clients més habituals foren els italians.

En aquest cas, els protagonistes d’aquesta escena representaven els venedors Joan Espígol, propi de Catí i el seu marmessor Ramon de Santjoan i el comprador italià de la Toscana Marco Datini. Aquest últim acudeix a Catí per comprar una bona quantitat de llana i emportar-se-la cap a la regió italiana de la Toscana.

5. Arribada del predicador Sant Vicent Ferrer a Catí (1410)

El conegut predicador valencià Sant Vicent Ferrer va deixar petjada en la història de Catí quan l’any 1410 va arribar procedent de Morella. A més de la seva predicació aquest sant va hostatjar-se durant una nit al Carrer Major en la casa d’enfront de la pedra damunt de la qual va predicar durant la seva visita al poble. Passada aquesta nit Sant Vicent Ferrer va reprendre el seu camí cap a Sant Mateu i així successivament, continuant les seves predicacions en la resta de pobles del Maestrat.

6. La Festa de Santa Anna (segle XV)

Al segle XV hi havia una gran tradició per celebrar una festa en honor a Santa Anna. Aquesta és una tradició que amb el pas del temps i per diversos motius s’ha perdut però no s’ha oblidat. En la I Fira “A Catí Peraires” vam poder tornar a reviure la festa de Santa Anna de la ma del professional grup de teatre “Xarxa teatre” provinents de Vila-Real.

Participació de la població en la fira

Les recreacions d’escenes històriques foren la peça central de la fira, però no ens hem d’oblidar del desplegament de casetes on lluïen els productes més típics de Catí: formatges, torrons, trufa, embotits, dolços típics, etc. Ni tampoc dels carrers i places engalanades d’acord amb l’aspecte del Catí medieval.

Es van poder observar en directe algunes pràctiques que uns segles enrere es podien veure habitualment arreu del poble, com esquilar les ovelles, netejar la llana, cardar-la i filar-la.

En conjunt es van poder veure tot un seguit d’activitats que es van fer perquè tant catinencs com visitants pogueren gaudir del poble en tot el seu esplendor. Cal agrair la participació de totes les associacions culturals del poble, dels catinencs i catinenques que es van disfressar amb vestimentes d’època medieval i durant dos dies van ser vertaders actors, gràcies a la col·laboració de tot el poble, sense aquesta no hagés pogut ser possible la primera edició de “A Catí Peraires”.

fira-1

Us esperem a tots l’any vinent per poder tornar a viure en primera persona la història de Catí, el Tresor del Maestrat amb la II Fira “A Catí Peraires”

 

Per a més informació:

http://www.catimenu.com/

Més fotografíes:

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s